Op deze factoren reageert een gevoelige huid extra gevoelig

 ‘Een gevoelige huid’; die woorden lees en hoor je overal. Maar wat is dat eigenlijk? Want feitelijk is iedere huid gevoelig. Het betekent dat de huid in staat is om wind, zon en kou te voelen, maar ook een streling of een knuffel. Heerlijk, zo’n gevoelige huid!

Een huid moet daarbij gevoelig zijn, om je te beschermen. Dat gebeurt letterlijk bij iets wat te heet is. Een hete pan voelt letterlijk als gevaar, je trekt snel je handen terug. Prima beschermingsmechanisme dus, want het voorkomt dat je je verbrandt.

Een huid moet dus gevoelig zijn. Maar er is een grens! Bij een kwetsbare en gevoelige huid is er meer aan de hand. Bij deze huid is het afweermechanisme verstoord, waardoor de huid een lagere weerstand heeft. Dat maakt de opperhuid, de bovenste huidlaag, poreus Het gevolg is dat allerlei invloeden van buitenaf door de huid niet worden afgeweerd maar juist de huid beschadigen. Hierdoor raakt de gevoelige huid nog sneller geïrriteerd en droger.

Externe invloeden kunnen een gevoelige huid veroorzaken, maar ook verergeren en in stand houden. We zetten de belangrijkste omgevingsfactoren op een rij die de gevoelig huid extra belasten:

Een droge lucht in huis

Zodra de luchtvochtigheid in huis of op je werk te laag is (beneden de 45 procent) kun je dat merken aan geïrriteerde luchtwegen, droge ogen en barstjes in de lippen. Maar ook op de huid heeft dit effect. Je voelt meer irritatie en ziet meer oneffenheden. Probeer de luchtvochtigheid thuis te houden tussen de 45 en 65 procent. Voldoende ventileren helpt ook; denk aan planten in je huis, bakjes water aan de verwarming en een luchtbevochtiger. Allemaal manieren om je huis de perfecte luchtvochtigheid te geven waar je huid van opknapt.

Door weer en wind

Van een warme kamer naar een koude buitenlucht, fietsen terwijl de wind langs je wangen schuurt of een flinke regenbui op je gezicht. Weer en wind dagen je huid flink uit.

Een gevoelige huid kan die extra effort niet bieden, Door het extreme weer of de temperatuurschommelingen reageert de huid heftig; je ziet rode vlekjes op je gezicht, de huid voelt trekkerig en kan soms flink jeuken.

De hardheid van water

Kun je een gevoelige huid krijgen door hard water? Ja! Hard water kan een huid die daar gevoelig voor is, veranderen in schuurpapier. Zeepresten kunnen in hard water namelijk niet goed oplossen en slaan neer  op de huid. En die zeepresten kunnen de huid behoorlijk irriteren, zeker als het geen milde of neutrale zeep is.

Een overdaad aan zon

De zon is gezond, maar een overdaad aan zon kan leiden tot huidklachten. Uv-licht dringt door in de dieper gelegen huidlagen en brengt daar schade aan. Een gevoelige huid kan zich moeilijker weren tegen dit uv-licht dan een normale huid. Dat zorgt er niet alleen voor dat de huid sneller verbrandt, maar ook dat die sneller zal gaan jeuken en uitdrogen. Een gevoelige huid betekent overigens zeker niet dat je een zonne-allergie hebt.

Pas op: ronddwarrelende stofjes

Denk je aan luchtvervuiling, dan denk je al snel aan je longen. Fijnstof adem je namelijk via de longen in en wordt daar opgenomen in het bloed. En ja, fijnstof heeft vooral een effect op die organen. Ondanks dat over het effect van luchtvervuiling op de huid nog niet veel bekend is, kan het wel degelijk de poriën verstoppen en de opperhuid aantasten. Het belangrijkste advies is daarom om elke avond de huid goed te reinigen.

Wijn en bier geeft … 

… een gevoelige huid! Een wijntje bij het avondeten of een likeurtje bij de borrel is lekker. Maar niet als je een gevoelige huid hebt. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan de huid en maakt de huid dus droger en doffer. Ook blokkeert de huid als reactie op deze stof de goede hormonen en vitaminen die ze nodig heeft om te herstellen. Ook de productie van collageen vermindert, waardoor je huid minder stevig wordt. 

Rode vlekken door stress

Stress bezorgt je niet alleen hoofdpijn, vermoeide ogen en een geheugen als een gatenkaas, maar ook een geïrriteerde huid. De stress zorgt voor rode, jeukende vlekken in je gezicht, buik, armen, benen en handen. Deze vlekken ontstaan door de stofjes cortisol en histamine. Ook acné kan opvlammen tijdens een stressvolle periode, omdat je lichaam het hormoon cortisol afgeeft die de olieproductie in de huid verhoogt. Bovendien maakt stress de huid vatbaarder voor bacteriën, waardoor klachten kunnen toenemen en de gevoelige huid nóg gevoeliger wordt. 

Probeer te stoppen met roken

Roken zorgt voor allerlei extra huid-ellende. Je krijgt er een ongelijkmatige teint van, een minder stevige huid en er ontstaan meer fijne lijntjes rond de lippen. Steek je een sigaret op dan vernauwen de kleine bloedvaatjes. Hierdoor vermindert de bloedtoevoer naar de huid en ontstaat er een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen. Vervelend, want die zijn nodig voor het goed functioneren van de cellen in de huid. Roken activeert daarnaast een gen die enzymen vormt en die collageen afbreken. Dus ondanks dat je in zwart-wit films prachtige actrices heel mooi ziet roken, blijft het advies voor je huid: niet doen. Je huid zal blij zijn met elke stoppoging. 

Bron: Zarqa

Instagram
WhatsApp