Wat is een schrale en schilferige huid?

Van kleine, droge plekjes tot hele delen van de huid die ruw aanvoelen, inclusief barstjes in de huid: een schrale huid herken je al snel. Naast dat de huid ruw en pijnlijk aanvoelt, kunnen schrale plekken op de huid ook rood worden en gaan schilferen. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan een schrale huid wel vervelend en zelfs pijnlijk zijn.

Zo kunnen schrale, droge voeten pijn doen, omdat er sokken tegenaan schuren en schoenen strak omheen zitten. En droge ellebogen gaan irriteren, omdat dit lichaamsdeel veel op de tafel steunt. De huid ziet er vaak ook anders uit als die schraal is. Neem de elleboog: die is vaak rimpelig en donkerder dan de rest van de huid.

Wat zijn de oorzaken van een schrale huid?

Bij een gezonde huid worden de bovenste lagen gevoed vanuit de diepere huidlagen. Op het oppervlak van de huid bevindt zich een dun laagje talg, wat de huid soepel en zacht houdt én het vochtverlies voorkomt. Wordt dit proces verstoord of beschadigd, dan kan een schrale huid ontstaan.

Dit zijn 4 mogelijke oorzaken die dit proces kunnen verstoren en de huid schraal, schilferig en droog maken:

  • Winter
    Een schrale en schilferige huid wordt niet voor niets een winterhuid genoemd. Dit komt nl. meer voor in de wintermaanden, als gevolg van de dalende temperatuur in combinatie met wind, afgezet tegen de verdamping van het vocht in onze huid.
  • Temperatuurwisselingen
    Airco, heet douchen, hete verwarming … ze hebben allemaal invloed op de huid. Zo zetten we de verwarming vol open als het buiten koud en winderig is. Fijn voor jou, maar de huid wordt daar minder blij van. De kou en het droge, warme binnenhuisklimaat zorgt ervoor dat je sneller droge handen en schilferige voeten krijgt.
  • Onvoldoende of verkeerde huidverzorging
    Zeker in de wintermaanden kan de huid wel extra ondersteuning gebruiken. Soms schiet dat er bij in en smeren we niet. Het gevolg: een schilferige huid. Ook synthetische ingrediënten in verzorgende crèmes kunnen de zuurmantel van de huid aantasten. Dat geldt vooral voor bepaalde parfumstoffen en conserveringsmiddelen. Hierdoor kan de huid haar barrièrefunctie niet meer voldoende uitoefenen en ontstaan schrale plekken op de huid.
  • Aanraking of wrijving
    Sommige lichaamsdelen hebben meer te verduren dan andere: ze ondergaan wrijving of worden blootgesteld aan factoren die droogheid veroorzaken. Denk aan handen die met afwaswater en schoonmaakmiddelen in aanraking komen of je ellebogen of knieën die tegen de binnenkant van je kleding schuren. Ook wie veel in de tuin werkt kan hierdoor last krijgen van ruwe plekken op de handen.

Wat te doen tegen een schrale of schilferige huid?

Het liefst houd je de huid gezond, zodat ze geen schrale en schilferige plekken vertoont.

Deze 6 tips helpen om schrale plekken op de huid te voorkomen of te verzachten:

  1. Zorg voor het juiste binnenhuisklimaat
    Zodra het buiten koud is, ontstaat in veel huizen een te warme en te droge lucht. Zorg daarom voor een goede ventilatie overdag en schaf indien nodig een hydrometer aan. Dit toestel controleert of het binnenhuisklimaat te droog is. Een te droge lucht kun je oplossen door een luchtbevochtiger te plaatsen.
  2. Douche en badder niet te lang en te heet
    Douchen is een ontspannend verwenmomentje. Van veel en te heet water kun je echter droge handen, voeten en benen krijgen. Vijf minuten onder een douchestraal van 35 graden Celsius is ideaal. Droog de huid niet stevig af met een handdoek, maar dep jezelf voorzichtig droog.
  3. Smeer preventief met voedende en verzorgende crème
    Een voedende crème gebruik je niet alleen als de huid schraal of droog aanvoelt. Juist als de huid gezond is, is een voedende en verzorgende crème een mooie toevoeging. Zo voorkom je de kans op kleine barstjes in de huid en pijnlijke plekjes. Gebruik geen huidproducten met alcohol of parfum. Deze stoffen kunnen de huid irriteren en ontvetten, terwijl de huid juist die beschermende vetlaag nodig heeft om zichzelf te beschermen en schrale plekken en schilfers te voorkomen.
  4. Bevorder de doorbloeding
    Zorg voor voldoende beweging en neem regelmatig wisseldouches, massage of ga naar de sauna. Via het bloed worden namelijk voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Een goede doorbloeding, is goed voor de huid.
  5. Breng hand- of voetmasker aan
    Last van droge handen of droge voeten? Een masker kan een vochtarme huid herstellen en voeden. Gebruik hiervoor een intens voedende crème die je in een dikke laag aanbrengt. Je kunt dit masker ’s avonds aanbrengen voor je gaat slapen en vervolgens katoenen sokken of handschoenen overheen aanbrengen zodat de crème ’s nachts zijn werk kan doen.
  6. Bescherm jezelf tegen gure weersomstandigheden
    Zorg voor extra bescherming, vooral voor het gezicht, de lippen en handen. Dit kan met aangepaste kleding, aangevuld met een natuurlijke lippenbalsem, huid- en handcrème.

Bron: Weleda.nl

Instagram
WhatsApp